vroča čokolada
Free - gluten,  Gluten Free,  Recepti

Vroča čokolada brez glutena: kaj morate vedeti

Vroča čokolada

Vroča čokolada ali vroč kakav je topla pijača, ki jo pogosto uživamo na hladen dan. Običajno jo pripravimo z vodo ali mlekom.

Prvi zapisi o vroči kakavovi pijači so bili Maji v današnji Južni Ameriki. Kakav so zmešali z vročo vodo, cimetom in poprom (1).

Čeprav vroč kakav v svoji najosnovnejši obliki ne vsebuje glutena, so lahko nekatere komercialne sorte onesnažene z glutenom ali vsebujejo druge sestavine, ki vsebujejo gluten.

Ta članek obravnava, ali je vroča čokolada brez glutena, in ponuja nekaj nasvetov o izbiri vroče čokolade brez glutena.

Vroča čokolada

Je vroča čokolada brez glutena?

Vroča čokolada je naravno brez glutena.

Večina receptov za vročo čokolado je narejena z mešanjem čokolade ali kakavovega prahu z vročim mlekom ali vodo in sladilom.

Kakav v prahu nastane z drobljenjem s hranili bogatih kakavovih zrn in odstranitvijo maščobe ( kakavovega masla ). Kakav, glavna sestavina čokolade, ima veliko antioksidantov in drugih koristnih spojin ( 2 ).

Vroča čokolada je pogosto narejena iz sestavin brez glutena, kot je kakav v prahu, in je zato naravno brez glutena. Dodani prelivi ali omake pa verjetno niso brez glutena. Obstaja tudi nevarnost kontaminacije z glutenom, če mešanico kupimo v trgovini.

Kaj je gluten?

Gluten je naravno prisoten protein, ki ga najdemo v žitnih izdelkih ( 3 ).

Ljudje z motnjami, povezanimi z glutenom, kot je celiakija, morajo omejiti ali se izogibati izdelkom, ki vsebujejo gluten, da zmanjšajo simptome (4, 5).

Simptomi, povezani z motnjami, povezanimi z glutenom, lahko vključujejo bolečine v trebuhu, drisko, pline in napenjanje. Vendar se lahko razlikujejo glede na stanje.

Niste prepričani, ali izdelek vsebuje gluten? 

Nekatere stvari, na katere morate biti pozorni pri branju seznamov sestavin, vključujejo ( 6, 7 ):

  • pšenica in njeni derivati
  • ječmen
  • tritikala
  • slad, kot je sladno mleko, sladni ekstrakt in sladni kis
  • nekatere omake, kot so karamela, sojina omaka in omaka za žar

Ko razmišljate o nakupu pakiranega blaga ali komercialnih prehrambnih izdelkov, boste morali prebrati oznako alergena. Saj lahko kažejo na možno kontaminacijo z glutenom.

Kontaminacija z glutenom

Živila brez glutena so lahko kontaminirana, če pridejo v stik z živilom, ki vsebuje gluten (fizični dotik) ali s posrednim stikom, na primer s pripomočki, ki so bili uporabljeni za hrano, ki vsebuje gluten ( 8 ).

Navzkrižna kontaminacija je lahko tako preprosta kot uporaba iste žlice za mešanje vroče čokolade brez glutena in vroče čokolade, ki ni brez glutena.

Vsaka oseba z motnjo, povezano z glutenom, ima omejitev glede količine glutena, ki jo lahko zaužije, ne da bi se pojavili simptomi. 

Drugi ljudje lahko varno zaužijejo približno 10–20 mg glutena na dan, zato količine v sledovih, kot so tiste, ki bi jih lahko zaužili po manjši navzkrižni kontaminaciji, morda ne predstavljajo resnega tveganja ( 9, 10 ).

Ena majhna študija je poskušala določiti varen prag glutena za ljudi s celiakijo. 39 odraslih z diagnozo celiakije, ki so sledili dieti brez glutena, je 90 dni prejemalo dnevno kapsulo z 0 mg, 10 mg ali 50 mg glutena.

Udeleženci, ki so zaužili 50 mg glutena na dan, med študijskim obdobjem niso doživeli ponovitve simptomov. Vendar se je pri enem posamezniku, ki je jemal 10 mg glutena na dan, v 6–8 tednih ponovila bolezen ( 11 ).

Ta študija kaže, da se lahko prag tolerance na gluten razlikuje za vsakega posameznika. Zato je priporočljivo paziti in omejiti vnos glutena, tako neposredno kot posredno, če imate z glutenom povezano motnjo ( 12 ).

Poleg tega je potrebnih več raziskav o tem, koliko glutena lahko zaužijejo ljudje z motnjami, povezanimi z glutenom.

Vedno se pogovorite s kvalificiranim zdravstvenim delavcem, kot je registrirani dietetik ali zdravnik, specializiran za zdravje prebavil, da boste razumeli, katera dieta je najboljša za vas.

Starbucks

Ali komercialne znamke vroče čokolade ne vsebujejo glutena?

Vroča čokolada je naravno brez glutena. Vendar pa lahko dodajanje določenih prelivov ali priprava pijače v okolju, kjer je možna kontaminacija z glutenom, to spremeni.

Če kupujete vročo čokolado v trgovini ali kavarni, preverite oznake hranilne vrednosti in ocenite možnost kontaminacije z glutenom.

Priljubljene znamke vroče čokolade vključujejo ( 13, 14, 15 )  :

  • Vroča čokolada Starbucks: spletno mesto podjetja Starbucks omenja, da obstaja nevarnost navzkrižne kontaminacije pri shranjevanju, pripravi ali strežbi pijač v kavarnah. Če hrepenite po okusu Starbucksovih pijač , razmislite o mešanici vročega kakava znamke, ki jo lahko pripravite doma in ne vsebuje glutena.
  • Swiss Miss Milk Chocolate Hot Cocoa Mix: Ta mešanica ima na svojih izdelkih oznako brez glutena.
  • Hershey’s Hot Cocoa: Ta hitra mešanica vsebuje vse sestavine brez glutena. Vendar pa ni na Hersheyjevem seznamu izdelkov brez glutena. Morda boste želeli narediti svojo mešanico z nesladkanim kakavom v prahu Hershey, ki je brez glutena
brezglutena

Kako zagotoviti, da je vaša vroča čokolada brez glutena

Ljudje, ki živijo z motnjami, povezanimi z glutenom, morajo verjetno omejiti vnos glutena ali se mu popolnoma izogniti.

Tukaj je nekaj nasvetov, da bo vaša vroča čokolada brez glutena:

  1. Preberite sestavine. Bodite pozorni na sestavine, ki vsebujejo gluten, kot je pšenična moka.
  2. Preberite oznako alergena. Kavarne in embalaža živil pogosto vsebujejo oznake alergenov, ki vam sporočajo, ali obstaja veliko tveganje za kontaminacijo z glutenom.
  3. Poiščite oznako brez glutena: Po zakonu morajo biti vse oznake brez glutena točne, da ne zavajajo potrošnikov.
  4. Vprašajte: ne glede na to, ali kupujete vročo čokolado v lokalni kavarni ali preizkušate novo blagovno znamko supermarketa, je vedno dobro, da podjetje, pri katerem kupujete, povprašate, ali je izdelek brez glutena. Če ni, bodo morda lahko predlagali druge možnosti brez glutena .
vroča čokolada

Kako narediti vročo čokolado doma

Brezglutenska dieta ne pomeni, da ne morete jesti hrane in pijače, ki si jo želite. To samo pomeni, da morate biti malo bolj pozorni na produkte ter poiskati alternative.

Da bi se 100% izognili nevarnosti, da bi zaužili gluten si naredi svojo vročo čokolado doma.

Preizkusite ta recept spodaj:

Sestavine

  • 250 ml mleka ali vode
  • 1 žlica (14 g) nesladkanega kakava
  • 25 g temne čokolade brez glutena , drobno sesekljane
  • 1–2 žlici (14–28 g) rjavega sladkorja ali sladila po izbiri (neobvezno)

Postopek

Vse kar morate storiti je, da v ponvi na srednjem ognju segrevate mleko ali vodo, kakav, sladkor in čokolado, dokler se čokolada ne stopi.

Nato nalijte v skodelico in uživajte.

Bonus

Maji so pili vroče pijače na osnovi kakava s cimetom ali čilijem. Vroči čokoladi dodajte ščepec cimeta ali čilija!