
14 najboljših mok brez glutena
Moka je pogosta sestavina mnogih živil, vključno s kruhom, sladicami in rezanci. Pogosto se uporablja tudi kot zgoščevalec v omakah in juhah.
Večina izdelkov je narejena iz bele ali pšenične moke. Čeprav za mnoge ni problematično, ljudje s celiakijo, alergični na gluten ali tisti, ki se glutena izogibajo iz drugih razlogov, ne bi smeli uživati teh dveh vrst moke.
Na srečo na trgu obstajajo različne moke brez glutena, vsaka z drugačnim okusom, teksturo in sestavo hranil.
Tu je 14 najboljših mok brez glutena.
1.Mandlejva moka

Mandljeva moka je ena najpogostejših mok brez žit in glutena. Narejen je iz mletih, belih mandljev, kar pomeni, da je lupina odstranjena.
Ena skodelica mandljeve moke vsebuje približno 90 mandljev in ima okus po oreščkih. Običajno se uporablja v pekovskih izdelkih in je lahko brez žit alternativa drobtinam.
Običajno jo lahko nadomestimo v razmerju 1: 1 namesto navadne ali pšenične moke. Če pečete s to vrsto moke, uporabite eno dodatno jajce. Upoštevajte, da bo testo bolj gosto in bo vaš končni izdelek bolj gost.
Mandljeva moka vsebuje veliko mineralov, med drugim železo, magnezij, kalcij, kalij, baker in mangan. Je tudi dober vir vitamina E in mononenasičenih maščob.
Vendar vsebnost maščob poveča število kalorij na 640 na skodelico, kar je 200 kalorij več kot pšenična moka .
Medtem ko mandlji in vsi oreščki naravno ne vsebujejo glutena, je vseeno pomembno, da preberete embalažo, da se prepričate, da moka ni bila narejena v obratu, kjer predelujejo gluten.
2. Ajdova moka

Ajdova moka zagotavlja bogat, zemeljski okus in je dobra za peko hitrega in kvasnega kruha. Pecivo je drobljive narave, ker ne vsebuje gluten. Za izdelavo kakovostnih peciv ga lahko kombiniramo z drugimi mokami brez glutena, kot je moka iz rjavega riža.
Vsebuje različne vitamine B in je bogat z minerali železo, folati, magnezij, cink, mangan in vlaknine. Ajdova moka vsebuje tudi veliko antioksidantov, zlasti polifenola rutina, ki ima protivnetne lastnosti.
Ajda je lahko navzkrižno kontaminirana z živili, ki vsebujejo gluten, med predelavo, prevozom ali kadar se uporablja kot kolobar s pšenico. Na etiketi poiščite certificirano brez glutena, da boste brez skrbi in seveda tudi varni.
3. Sirkova moka

Sirkova moka je narejena iz starodavnih žitnih zrn, ki se gojijo že več kot 5000 let. Zrno je naravno brez glutena in velja za peto najpomembnejše žitno žito na svetu.
Ima svetlo barvo in teksturo ter blag, sladek okus. Šteje se za težko ali gosto moko, ki jo pogosto zmešamo z drugimi mokami brez glutena ali uporabimo v receptih, ki zahtevajo majhne količine moke.
Zrno sirka vsebuje veliko vlaknin in beljakovin, kar lahko pomaga pri počasni absorpciji sladkorja. Vsebuje tudi obilo mineralnega železa, pa tudi antioksidante, ki vam pomagajo v boju proti vnetjem.
Sirkova moka je med predelavo lahko v stiku z glutenom. Poiščite certificirano etiketo brez glutena, da bi bili 100% varni.
4. Amarantova moka

Tako kot ajda tudi amarant velja za psevdo žitarico. To je skupina več kot 60 zrn, ki so nekoč v civilizacijah Inkov, Majev in Aztekov veljale za osnovno hrano.
Amarant ima zemeljski, oreškov okus in po navadi prevzame okus drugih sestavin. Lahko nadomesti 25% pšenične moke, vendar jo je treba med peko kombinirati z drugimi mokami. To vrsto moke je najbolje uporabiti za pripravo tortilje, skorje za pite in kruha.
Bogat je z vlakninami , beljakovinami in mikrohranili manganom, magnezijem, fosforjem, železom in selenom. Ta hranila pomagajo pri delovanju možganov, zdravju kosti in sintezi DNA .
Če ste občutljivi na gluten, obvezno preberite etikete. Amarant, predelan v istih obratih kot pšenica, lahko vsebuje sledi glutena.
5. Teffova moka

Teff je najmanjše zrno na svetu in ima velikost jedra pšenice za 1/100. Na voljo je v različnih barvah, od bele do rdeče do temno rjave. Svetle barve imajo blag okus, temnejši odtenki pa so bolj zemeljskega okusa. Teffova moka se tradicionalno uporablja za izdelavo injere, fermentiranega, kvašenega etiopskega kruha. Zdaj se uporablja tudi za druga živila, kot so palačinke, kruh in prigrizki. Teffova moka vsebuje veliko beljakovin, kar spodbuja občutek sitosti.
Njegova visoka vsebnost vlaknin lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, zmanjša apetit in pomaga pri izgubi teže. Vsebuje več kalcija kot katero koli drugo žito in je edino staro zrno, ki vsebuje vitamin C.
Kot pri vseh zrnih si oglejte, kje je bila moka predelana, da zagotovite, da je 100% brez glutena.
6.Arrowrootova moka

Arrowrootova moka je brez glutena in zrn. Narejen je iz škrobne snovi, pridobljene iz tropske rastline, znane kot Maranta arundinacea. Je vsestranska moka, ki se lahko uporablja kot zgoščevalec ali meša z mandljevo, kokosovo ali tapiokino moko za recepte za kruh in sladice. Če želite hrustljav, hrustljav izdelek, ga uporabite samostojno.
Ta moka je bogata s kalijem , vitamini B in železom. Študije so pokazale, da lahko stimulira imunske celice in okrepi imunsko funkcijo.
7.Moka iz rjavega riža

Moka iz rjavega riža je narejena iz mletega rjavega riža . Šteje se za polnozrnato moko. Ima okus po oreščkih in se lahko uporablja za pripravo hrustljavih, zgoščenih omak ali za pripravo panirane hrane, kot so ribe in piščanec. Moka iz rjavega riža se pogosto uporablja za pripravo rezancev in jo lahko kombiniramo z drugimi brezglutenskimi mokami za recepte za kruh, piškote in torte.
Ta moka vsebuje veliko beljakovin in vlaknin, ki lahko pomagata znižati raven sladkorja v krvi in zmanjšati telesno težo.
Bogat je tudi z železom, vitamini B, magnezijem in manganom ter rastlinskimi spojinami, imenovanimi lignani. Raziskave kažejo, da lignani pomagajo zaščititi pred srčnimi boleznimi.
Da bi se izognili težavam z glutenom, poiščite rjavo riževo moko, ki ni bila proizvedena v obratu, ki predeluje tudi pšenico.
8. Ovsena moka

Ovsena moka nastane z mletjem polnozrnatega ovsa . Pečenim izdelkom daje več okusa kot večnamenske moke, rezultat pa je žvečilna, drobljivejša tekstura. Če pečete z ovseno moko, bo vaš končni izdelek verjetno bolj vlažen. Zaradi pomanjkanja glutena bo treba nekatere sestavine prilagoditi, da bodo ustvarili lahko in puhasto pecivo. Oves vsebuje vrsto topnih vlaknin, imenovano beta-glukan, ki ima številne koristi za zdravje. Ta vlaknina lahko pomaga znižati “slab” holesterol LDL, pa tudi raven sladkorja v krvi in inzulina. Bogati so tudi z drugimi hranili, kot so beljakovine, magnezij, fosfor, vitamini B in antioksidantna skupina avenantramidi.
Oves in ovsena moka sta pogosto v stiku z glutenom, odvisno od tega, kako sta bila pridelana in kje. Če ne smete jesti gluten, poiščite izdelke, ki so certificirani brez glutena.
9. Koruzna moka

Koruzna moka je zelo drobno zmleta različica koruzne moke. Koruzna moka je narejena iz celotnega jedra, vključno z otrobi in kalčki. Običajno se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje tekočin, iz njega pa lahko pripravljamo tortilje in kruh ter razna druga peciva.
Koruzna moka je v belih in rumenih sortah, lahko pa jo kombiniramo z drugimi mokami brez glutena.
Vsebuje veliko vlaknin in dober vir karotenoidov luteina in zeaksantina. Ti dve rastlinski spojini delujeta kot antioksidanti in lahko koristita zdravju oči z zmanjšanjem starostne degeneracije rumenih peg. Prav tako vsebuje veliko vitamina B6, tiamina, mangana, magnezija in antioksidanta selena.
Koruza prihaja iz druge veje družine trav kot pšenica, ječmen in rž, bogatih z glutenom. Navzkrižna kontaminacija je običajno bolj verjetna v predelani hrani s koruzno moko. Tudi koruzni kruh lahko vsebuje navadno moko. Zato moremo vedno preverit oznake na embalažah.
10. Čičerikova moka

Čičerika je del družine stročnic. Čičerikova moka je narejena iz suhe čičerike in je znana tudi kot moka garbanzo, gramova moka in besan.
Čičerika ima oreškov okus in zrnato strukturo in je priljubljena v bližnjevzhodni in indijski kuhinji. Čičerikova moka se uporablja za pripravo falafela, humusa in sokne iz somuna.
Je dober vir vlaknin in rastlinskih beljakovin . Ta hranila skupaj upočasnjujejo prebavo, spodbujajo polnost in uravnavajo telesno težo.
Čičerikova moka vsebuje tudi veliko mineralov magnezija in kalija, ki imata pozitivno vlogo pri krepitvi zdravja srca.
Lahko pride do navzkrižne kontaminacije z nekaterimi predelanimi živili, izdelanimi iz drugih mok, ki vsebujejo gluten.
11. Kokosova moka

Kokosova moka je narejena iz posušenega kokosa in ima blag okus po kokosu.
Njegova lahka tekstura daje podobne rezultate kot običajna moka in je dobra za peko kruha in sladic. Upoštevajte, da kokosova moka absorbira veliko več vode kot običajna ali mandljeva moka.
Vsebuje veliko nasičenih maščob lavrinske kisline. Ta srednjeverižni triglicerid lahko zagotavlja energijo za vaše telo in lahko pomaga zniževati “slab” LDL holesterol v kombinaciji z vsebnostjo vlaken v moki.
Raziskave kažejo, da lahko vsebnost vlaknin pomaga ohranjati zdravo raven sladkorja v krvi, saj ne povzroča njihovega rasta.
Kokosova moka je dobra izbira za tiste z alergijami na oreščke in gluten. V fazi predelave je lahko pride v stik z glutenom, zato si vedno preverite, kje je bila proizvedena moka.
12. Tapiokina moka

Moka tapioke je narejena iz škrobne tekočine, pridobljene iz južnoameriške korenine kasave.
Ta moka se uporablja kot zgoščevalec v juhah, omakah in pitah in nima opaznega okusa. Uporablja se lahko tudi v kombinaciji z drugimi mokami brez glutena v receptih za kruh.
Moka tapioke poleg ogljikovih hidratov nudi malo hranilne vrednosti v obliki vlaknin, beljakovin ali mikrohranil. Pravzaprav se šteje za slabšo od drugih polnozrnatih mok brez glutena.
Ena moka tapioke za zdravje je njena odporna vsebnost škroba, ki deluje kot vlakna. Ta škrob, odporen na prebavo, je povezan z izboljšano občutljivostjo na inzulin, nižjo koncentracijo sladkorja v krvi, zmanjšanim apetitom in drugimi prebavnimi koristmi.
Če ste na dieti brez glutena, poskrbite, da moke tapioke ne kombinirate z drugo moko, ki vsebuje gluten.
13. Moka iz kasave

Kasava je škrobnata korenovka ali gomolj, ki izvira iz Južne Amerike. Znana je tudi kot yuca.
V nasprotju z moko tapioke, ki je narejena iz škrobne tekočine, pridobljene iz korenine kasave, je moka kasave narejena z ribanjem in sušenjem cele korenine.
Ta moka ne vsebuje glutena, žit in oreščkov.
Najbolj je podobna beli moki in jo je mogoče zlahka uporabiti v receptih za moke za vse namene. Ima nevtralen okus in je lahko prebavljiv. Kalorij ima tudi manj kot kokosova ali mandljeva moka.
Kasova moka je sestavljena večinoma iz ogljikovih hidratov. Podobno kot moka iz tapioke ponuja tudi odporen škrob, ki ima številne prednosti prebavnega sistema.
Nekatere raziskave kažejo, da lahko vsebnost odpornega škroba v tej vrsti moke pomaga znižati raven sladkorja v krvi in izboljšati občutljivost na inzulin. Upoštevajte, da lahko obdelava korenine kasave zmanjša raven odpornega škroba v moki.
Ker se kasava moka lahko uporablja samostojno v prehrambenih izdelkih, je manj verjetno, da bo kontaminirana. Vendar je vedno pomembno, kje je bil izdelek predelan.
14. Tigernusova moka

Kljub svojemu imenu tigernusova moka ni narejena iz oreščkov. Tigernus je majhna korenovka, ki raste v Severni Afriki in Sredozemlju.
Tigernusova moka ima sladek in oreškov okus, ki se dobro obnese pri peki. Njegova sladkost vam omogoča, da zmanjšate količino sladkorja v svojem receptu.
Upoštevajte, da je nekoliko bolj groba kot bela moka in verjetno povzroči izdelke z večjo teksturo.
Četrtina skodelice vsebuje 10 gramov vlaknin , ki lahko pomagajo znižati holesterol. Tigernusova moka je bogata tudi z zdravimi mononenasičenimi maščobami, železom, fosforjem, kalijem ter vitamini E in C.
Novejše na trgu brez glutena le redka podjetja proizvajajo to moko. Tveganje za stik z glutenom je majhno, saj tigernus ne temelji na zrnih.
Vir:https://www.healthline.com/


Morda vam bo všeč tudi

Je sojina omaka brez glutena?
18 marca, 2022