Kaj je gluten?

Gluten je protein, ki ga najdemo v več različnih žitaric kot so: pšenica, rž, pira, ječmen, kamut, oves itd. Pred par let ljudje niso niti slišali za besedico gluten vendar z vsakim letom to postaja zelo normalna besedica in večina ve o čem se gre.
Gluten pa je največji sovražnik ljudi, ki imajo celiakijo. Pri bolnikih gluten povzroči zelo velike težave. Poznamo več oblik bolezni ena skupina je z bol blagimi sintomi druga skupina pa z zelo težko obliko in hudimi problemi. Kot posledica zaužitja glutena se pojavi slabost prebavil, bruhanje, driska, poškodbe tankega črevesja s tem pa zelo oslabljena kri oz. železo, bruhanje, slabost…
Celiakijo so prepoznavali zelo težko saj je bila ena redkih bolezni. Eni jo dobijo že ob rojstvu, drugi jo lahko dobijo kasneje. Ta bolezen je tudi na žalost dedna kar pomeni, da bo vsaj en otrok v veliki verjetnosti to že imel ob rojstvu ali kasneje v življenju.
Diagnoza potek nelagodno, saj je treba opraviti več preiskav, da se to potrdi. Potrebno je odvzem krvi, snemanje z ultrazvokom, kolonoskopija, endoskopija in drugo. Eni posegi so nelagodni vendar za večina neboleči. Danes obstaja tudi veliko samoplačniških ordinacij, kjer te posege izvedejo in je vsak hitro na vrsto.