Vprašam imate kaj brez glutena? ON »Kaj pa je to gluten?«
1 decembra, 2020/
Nekaj vsakodnevnega, normalnega ali običajnega je bilo to, da smo se spakirali in odpravili na potovanje brez skrbi o hrani. To je bila zadnja stvar za katero smo se vprašali. Vedeli smo, da bo za jest kar se nam zahoče. Od kar sem na brezglutenski dieti sem morala veliko stvari spremenit. Na začetku je bilo to zelo težko. Trgovine niso bile tako dobro založene z brezglutenko hrano kot danes. Potovanja so postala pravi organizacijski projekt. Vedno sem si morala priskrbet zalogo kruha (dobro, da ima daljši rok trajanja). Na začetku je bil še kruh luxus pa sem vedno s sabo imela riževe ploščice.
Zdaj pred vsako potovanje prvo preverim če v tistem kraju obstaja kakšna trgovina z brezglutenko hrano. Pogledam tudi če je kakšna restavracija, ki ima Gluten Free ponudbo. V nekaterih delih sveta je brezglutenska ponudba zelo redka ali jo sploh ni. Za vsak primer pa vzamem s sabo brezglutenski kruh pa mogoče kakšno gotovo testo za pripravo Pizze. Če gremo v hotel seveda ni potrebe po veliko zaloge hrane. V hotelu se vedno kaj najde, ki ni z glutenom. Če gremo pa v apartmaja vzamem hrane kaj več. Za pripravo bom imela dovolj in ne bom rabila kupovat in iskat po trgovinah.
Veliko krat se mi je že zgodilo, da vprašam natakarja ali imajo kaj brezglutenskega pa sem dobila odziv »Kaj pa je to?«. In to je bila stalnica. Vendar se to spreminja in ljudje večkrat slišijo besedo brezglutnea oz. gluten in vedo o čem se gre. Vse eno pa je še veliko teh, ki ne vedo in s svojimi zgodbami moremo ljudem to našo doživljenjsko pot približat. Brezglutensko dieto probajo tudi tisti, ki niso alergični na gluten. Odzivi so fantastični. Poročajo o manj težavah in boljšem občutku.