Sojina omaka je eden najboljših načinov za dodajanje kompleksnega okusa jedem. Široko se uporablja v azijski kuhinji, je tudi izjemno vsestranski in se lahko uporablja v številnih različnih vrstah hrane.
Če pa se morate izogibati glutenu, se morda sprašujete, ali sojina omaka ustreza vašim prehranskim potrebam.
V nadaljevanju bo opisano kako se izogniti nepotrebnim težavam ter kako izbrati pravo sojino omako brezglutena.
Večina sojinih omak vsebuje gluten
Sojina omaka je tradicionalno narejena iz pšenice in soje, zaradi česar je ime “sojina omaka” nekoliko zavajajoče.
Omako običajno pripravimo tako, da združimo sojo in zdrobljeno pšenico ter pustimo, da fermentirata več dni v slani slanici.
Zato večina sojinih omak vsebuje gluten iz pšenice.
Vendar pa je ena sorta, imenovana tamari, pogosto naravno brez glutena. Medtem ko tradicionalni japonski tamari vsebuje majhno količino pšenice, je večina tamarijev, proizvedenih danes, narejena samo iz fermentirane soje.
Poleg tega so nekatere sojine omake narejene z rižem namesto iz pšenice, da se prilagodijo ljudem z občutljivostjo na gluten .
Kako izbrati sojino omako brez glutena
Večina standardnih sojinih omak vsebuje gluten, medtem ko je večina tamari sojinih omak brez glutena.
Vendar pa morate vedno poiskati oznako brez glutena na embalaži.
Uprava za hrano in zdravila (FDA) zahteva, da živilo z oznako brez glutena vsebuje manj kot 20 delov na milijon (ppm) glutena, kar je mikroskopska količina, ki verjetno ne bo vplivala niti na ljudi z najhujšo intoleranco na gluten.
Drug način za prepoznavanje sojine omake brez glutena je preverjanje seznama sestavin . Če vsebuje pšenico, rž, ječmen ali katero koli sestavino iz teh zrn, izdelek ni brez glutena.
To je le nekaj možnosti brez glutena, ki so na voljo pri nas vendar je izbire veliko v vseh živilski trgovinah in na spletu.
Najbolj zanesljiv način za identifikacijo sojinih omak brez glutena je preverjanje etiketa, ki prikazuje brez glutena.
Alternativa sojini omaki brez glutena
Poleg tega so kokosove aminokisline priljubljena, naravno brezglutenska alternativa sojini omaki, ki lahko zagotovi pikanten okus.
Kokosove aminokisline so narejene s staranjem soka kokosovih cvetov s soljo.
Rezultat je omaka, ki je po okusu izjemno podobna sojini omaki, vendar je naravno brez glutena. Ime je dobila po tem, da vsebuje več aminokislin , ki so gradniki beljakovin.
Tako kot tamari so tudi kokosove aminokisline trden nadomestek sojine omake brez glutena in so na voljo v specializiranih trgovinah oz. na spletu.